Det er jobbene som trekker folk til Gudbrandsdalen, men det er livet her som får dem til å bli! 

Eldrid Rudland, daglig leder i Skåppå AS 

I Gudbrandsdalen er vi heldige. Vi har fjell, natur og fellesskap, men det er ikke det folk først og fremst flytter hit for. De flytter for å få brukt kompetansen sin. Hos oss i Skåppå har vi sett det på nært hold. 

Vi er en liten, men ambisiøs kompetansearbeidsplass med 16 ansatte i Lillehammer og Gudbrandsdalen. De siste årene har vi rekruttert både hjemvendte utflyttere og nyinnflyttede med høy utdanning og sterk faglig bakgrunn. Alt fra ingeniører og økonomer til forretningsutviklere og prosjektledere. Ikke fordi vi lokker med toppturer, men fordi vi tilbyr meningsfulle jobber med reell innflytelse og utviklingsmuligheter. 

Sist vi lyste ut en stilling, fikk vi over 55 kompetente søkere. Det viser at det er fullt mulig å være liten og samtidig attraktiv, så lenge arbeidet gir folk noe å strekke seg etter. Dette er et tydelig signal om det er mange som kunne tenkt seg å jobbe, og leve i Gudbrandsdalen! Faktisk var over halvparten av søkerne bosatt utenfor Gudbrandsdalen i dag.

Folk flytter for jobben, men blir for hverdagslivet 

Marius Røed Sveipe skriver klokt i sitt innlegg i GD 18. juni 2025: Framtida i Gudbrandsdalen handler ikke først og fremst om natur, men om arbeid. Vi støtter det fullt ut, men vi vil gjerne supplere.  Like viktig som å skape attraktive arbeidsplasser er det å legge til rette for levende nærmiljøer, møteplasser, kulturtilbud og gode fritidstilbud som gjør at folk faktisk blir værende.  

Vi møter ofte kandidater som sier: «Jeg vil gjerne flytte hjem, men hva skal jeg gjøre der, både på jobb og fritid?» Og vi vet at selv de mest spennende jobbene ikke er nok hvis folk ikke finner et miljø å bli en del av.  Det er summen av alt dette som skaper langsiktig bosetting. 

Et felles løft for kompetanse og fleksibel arbeidskraft 

Vi må tenke nytt om hvordan vi samarbeider i regionen, særlig når det gjelder kompetanseutvikling og hvordan vi bruker arbeidskraften vår. Kanskje handler det ikke først og fremst om formelle partnerskap, men om å bygge fleksible, faglige fellesskap? 

I Skåppå har vi lang erfaring med å dele kompetanse, samarbeide på tvers av virksomheter og utvikle løsninger sammen med både næringsliv, kommuner og utdanningsmiljøer. Vi tror det ligger et stort potensial i å tenke mer åpent rundt delt kompetanse, sambruk av ansatte og felles fagmiljøer, særlig i distriktene, der ressurser er begrenset, men viljen er sterk. 

Skåppå har en desentralisert struktur, høy mobilitet og en sterk evne til å koble aktører. Det gjør oss til en fleksibel medspiller i utviklingen av fremtidens kompetansemiljøer i Gudbrandsdalen. 

La oss bygge et sted der folk kan utvikle både karriere og tilhørighet
— Eldrid Rudland

Gudbrandsdalen trenger folk. Men ikke hvem som helst, vi trenger drivkrefter. Selv om jobbene fikk de hit, må man ha muligheter til å utvikle seg faglig, bygge en karriere og samtidig finne felleskap, mening og trivsel i hverdagen.  

I Skåppå er vi så heldige at vi får jobbe med akkurat dette, å skape faglige muligheter og være en koblingsboks mellom mennesker og miljøer, og bidra til at det både går an å jobbe, vokse og leve godt her.  

 Så la oss bygge på de historiene som faktisk virker. Vis at det finnes kompetansearbeidsplasser i distriktene. Vis at små selskaper kan tiltrekke seg søkere i hopetall hvis de tilbyr mening, ansvar og faglig utvikling. Vis at hverdagen gir rom for både ambisjoner og tilhørighet. 

Vi har erfart at det er fullt mulig å rekruttere og beholde kompetanse også i distriktene. Men det krever at vi tenker helhetlig. Vil du være med og utvikle nye løsninger sammen med oss? Da hører vi gjerne fra deg. 

Eldrid Rudland, daglig leder i Skåppå AS 

Neste
Neste

Rekreasjon som utviklingskraft i Gudbrandsdalen