Hva er FoU, og hvorfor bør bedriften din bry seg om det? 

FOU

Forskning og utvikling, eller FoU  som vi sier kan høres komplisert og fjernt ut med det første, men FoU er et kraftfullt verktøy for alle som ønsker å utvikle bedriften sin videre, og det er enkelt å få hjelp! Enten du driver tilleggsnæring på gården, står bak et lokalt bryggeri eller leder en større industribedrift, kan forskning bidra til å løfte produktene dine og realisere vekstambisjonene dine.

FoU i praksis 

I Skåppå møter du Ingvild Aarhus og Camilla Melgård som kombinerer sine roller som rådgivere i Skåppå som kompetansemeglere i FORREGION og tilbyr gratis veiledningshjelp innen FoU. Kort forklart betyr det at de er de riktige å spørre om du er nysgjerrig på hvordan forskning kan være et verktøy for din virksomhet. De kobler deg sammen med de riktige miljøene, og gir deg det lille puffet mange bedrifter trenger for å få fart på innovasjonen.  

– Mange tenker at “forskning” er noe fjernt og utilgjengelig. Men det kan handle om noe så konkret som hvordan brygge alkoholfritt øl uten at flaskene eksploderer, forklarer Ingvild. Hun refererer til et prosjekt med et lokalt bryggeri som ønsket å bruke CO₂ fra ølproduksjon inn i nye produkter.  FoU kan rett og slett være et verktøy som kan løse problemstillingene du møter for å utvikle bedriften din og realisere produktene.

 
 

Et annet eksempel er et oppdrettsfirma som  jobber med å utvikle et fôr som reduserer fosforutslipp fra landbasert oppdrett for mindre miljøavtrykk og bedre bærekraft, eller sauebonden som ønsker å vurdere ull fra lokale saueraser som isolasjonsmateriale i trebygg
 
Camilla trekker fram at slike prosjekter ofte starter med en konkret problemstilling eller en liten idé: «Det som er viktig, er at bedriftene forstår at de ikke trenger å ha alt klart selv. Vi kan hjelpe dem med å rydde i tankene og finne ut hvor de skal begynne – helt gratis» 

 
Det som er viktig, er at bedriftene forstår at de ikke trenger å ha alt klart selv. Vi kan hjelpe dem med å rydde i tankene og finne ut hvor de skal begynne – helt gratis
— Camilla Melgård

Kompetansemeglere, en koblingsboks mellom bedriften din og det miljøet den trenger!

En kompetansemegler er som en brobygger mellom bedrifter og forskningsmiljø. De hjelper bedriften med å blant annet formulere gode problemstillinger, identifisere behovet for forskning, utvikle forskningsprosjekt og søknader om finansiering, og koble på riktig fagmiljø, uansett om det er i Gudbrandsdalen, eller på andre siden av jorden.  

“Vi skal være nøytrale og sørge for at bedriftene får det beste samarbeidet,” understreker Ingvild.  

“Det er viktig at det er god kjemi og felles forståelse for problemstillingen når vi kobler folk sammen,” supplerer Camilla.  

I dag er kompetansemeglerne organisert via næringshager og inkubatorer som Skåppå, og jobber i team på tvers av regioner. I Innlandet samarbeider ti kompetansemeglere om å gjøre forskningen tilgjengelig for flere, uavhengig av størrelse på bedriften eller næring.  

Kan man få støtte til å jobbe med FoU?

Det finnes gode støtteordninger for FoU, blant annet gjennom Regionale forskningsfond, SkatteFUNN og Forskningsrådet. Som kompetansemelgere kan Ingvild og Camilla hjelpe deg med å navigere i dette gratis.  

– Det handler ikke alltid om store, tunge prosjekter. Mange ganger er det små grep som kan utgjøre store forskjeller. Vi hjelper bedriften med å skrive søknaden, finne partnere og få satt i gang, sier Camilla. 

Hvis du sitter på en idé eller møter et problem så ikke nøl med å ta kontakt. FoU er relevant for både små og store bedrifter. Det er gratis og uforpliktende å ta en prat om det kan være noe for din bedrift! Om du vil se flere eksempler på bedrifter som har fått støtte og lære mer om FoU kan du klikke her.

Neste
Neste

Det er jobbene som trekker folk til Gudbrandsdalen, men det er livet her som får dem til å bli!