Reiseeventyret

50-degrees06-1600x960.jpg

Grunnlagt i Australia. Gjester fra hele verden. Ansatte fra hele Norden. Hva i all verden gjør 50 Degrees North på Granrudmoen i Øyer?

Skal du finne 50 Degrees North Nordic sitt globale hovedkontor bør du nesten booke en turoperatør. Et kvarter nord for OL-byen som ingen utlendinger skjønner er en by, inn avkjøringen fra E6 som alle andre akselerer forbi, opp i et søvnig boligfelt – for så å bli sperret av en døsig husky i døråpningen.

– There you are, welcome to 50 Degrees!, stråler Satu Vänskä-Westgarth smørblidt.

Slik hun gjør til kunder fra hele verden.

Selfier og service

Internasjonalt har turismen vokst med 4 prosent i året i 30 strake år. Likevel: Først da en reiseglad verden fikk smarttelefoner, oppdaget de steinrøysa med alle de spektakulære selfiemotivene her oppunder Arktis. “Norway” står brått på alles flybilletter, men vel framme er knapt noen født utenfor kongeriket er i stand til å finne fram i kriker og kroker, høyfjell og fjorder, rutetabeller og kanselleringer. Her trengs veivisere. Her trengs 50 Degrees North.

– Vi skreddersyr all-inclusive pakkereiser for turoperatører og individuelt reisende fra hele verden. Den typiske kunden vår har nok penger, men knapt med tid og ønsker seg en once-in-a-lifetime reise, sier Satu.

50-degrees04.jpg

Fjorder og nordlys

På nettsiden til 50 Degrees North Nordic ligger et hundretalls unike rundtturer som så skreddersys etter kundens ønsker. Knapt noen av dem har hittil vært innom Gudbrandsdalen på sin norgesferie.

– Kundene våre reiser gjerne fra attraksjon til attraksjon over hele Norden. I Norge er det fjordene og nordlyset som gjerne topper ønskelista, forklarer Satu.

Hva er så veiviseren sin vurdering av Gudbrandsdalen som reisemål?

– Vi har lyst til å tilby flere turer her, men for å kunne selge noe må vi ha noe helt unikt å vise fram i form av flere high-end opplevelser til kjøpesterke gjester. Helst produkter der både mat, overnatting og aktiviteter i sum har en it-faktor, sier Satu – og har selvsagt funnet den:

– Vi har startet konseptet “Beautiful Norway” sammen med et lokalt busselskap. Målgruppa er gjester som ikke ønsker å kjøre selv til gjemte perler i Gudbrandsdalen og Fjord-Norge, sier Satu.

Med minibussavganger hver mandag fra Lillehammer går rundreisa til Lom, via høyfjell og fjorder, og ender opp i Aurland. Mottakelsen har vært svært god:

– Turoperatørene vi samarbeider med er veldig interessert i konseptet, som er helt nytt i reiselivsnæringen. Selv er vi superbegeistra og sterke i troen!

50-degrees02.jpg

Down under

Faktisk startet reiseeventyret 50 Degrees North på motsatt side av kloden, i Australia. Med 20 års fartstid i bransjen, brakte friluftslivet Satu og hennes britiske ektemann til Øyer – og for drøyt tre år siden var avleggeren 50 Degrees North Nordic en realitet.

– Ideen var å etablere en fleksibel deltidsjobb for en småbarnsmor, ler Satu.

Babyen 50 Degrees North Nordic vokste seg imidlertid stor og livskraftig på rekordtid.

– Akkurat nå er vi fire ansatte på Øyer, og er i ferd med å rekruttere to til. Vi har to ansatte i Nord-Amerika og rekrutterer en tredje person også der, sier Satu:

– Vi kunne jobbet fra hvor som helst, men har etablert oss på Øyer av samme grunn som vi flyttet hit: Fordi balansen mellom arbeid og fritid er så god.

50-degrees03.jpg

Skåppå sammen

Med salgstall som ligger 2,5 ganger over fjorårets, tyder ingenting på at 50 Degrees North går roligere tider i møte. Satu gir Skåppå en del av æren for rivstarten.

– Jeg hadde ingen erfaring fra forretningsdrift i Norge da vi startet. Skåppå har gitt oss masse praktiske råd, bidratt i søknadsprosesser – og hjulpet meg til rette med kontorplass på HUB Lillehammer under oppstarten. Det er avgjørende å ha noen å snakke med som kan spille inn gode ideer fra utsiden.

Hva tror så suksessgründeren om veien videre for et nasjonalt og lokalt reiseliv i kraftig medvind?

– Norge har masse potensiale utenfor de internasjonale attraksjonene som “alle” kommer hit for å besøke. Gevinsten ligger i å tilby kvalitet som gjester vil oppleve og betale for, med et personlig preg og oppriktig omsorg for gjestene.

Nord og opp

Rett over gårdsplassen fra 50 Degrees North ligger firmaet Leve hytter – startoppsuksessen som av Dagens Næringsliv er kåret til årets Gaselle i Oppland. Blir 50 Degrees North neste Gaselle-vinner fra Gudbrandsdalen?

– Hittil i år ligger salget 100 prosent over fjoråret, så ja, det er planen, smiler Satu.

Da blir det gjerne sånn.

Skåppå kunnskapspark