IT-faktoren

Abaris_09-1600x960.jpg

Abaris Consulting er beviset på at frittgående høner kan fly høyt med Gudbrandsdalen som springbrett.

Én gang var Kvam rettstrekningen du ble tvunget til å kjøre sakte gjennom. Nå plystrer nye E6 rett forbi, men skal du ha den fremste IT-kompetansen i Gudbrandsdalen – på høyde med det beste i landet – bør du blinke av før du går glipp Abaris Consulting.

– Hvorfor kundene velger oss?

Gründer og daglig leder Lars Tungen virker et øyeblikk forbløffet over spørsmålet, så henter han seg inn og svarer utsøkt pedagogisk:

– Forskjellen på Abaris og et stort IT-selskap, er som forskjellen mellom ei frittgående høne og industrikyllinger. Vi er persondrevet, ikke del av et stort system, noe som gjør at tjenestene våre blir mer effektive og av en helt annen kvalitet.

Abaris_07.jpg

KVAMVER OG KVEKS. For de av oss som vokste opp lett traumatiserte av nådeløse knottetaklinger på Kvam Stadion, er det plaster på såret å se at vinnerskallene fra midtdalen har funnet andre arenaer å sparke fra seg på. I fjor sparket Abaris solid fra seg i Dagens Næringslivs Gaselle-kåring etter å ha doblet omsetningen på fire år. I dag har daglig leder Tungen seks ansatte og ingen planer om å hvile på laurbærene.

– Målet er å doble antall ansatte i løpt av to år og bli et enda mer solid fagmiljø. Det som virkelig driver oss er ambisjonene om å bli en ledende aktør i fronten av teknologiutviklinga med Gudbrandsdalen som base.

Abaris er godt på vei allerede. Oppdragsgivere i storbyer på begge sider av Atlanterhavet tar likevel ikke fokus vekk fra Lågens skrå bredder:

– Landbruket er gigantisk i verdenssammenheng. Når Vestlandet klarer å bygge opp IT-teknologi knyttet til olje og fisk må vi klare å gjøre det samme for landbruket. Finner du løsninger for å dyrke jorda i Gudbrandsdalen mer effektivt, vil de gi gevinst hvor som helst, og utgangspunktet er svært bra: Landbruket i dalen er både innovativt, teknologisk og åpent for nye løsninger.

SILODALEN. For å nå målet er Abaris avhengig av å rekruttere programmerere og IT-utviklere fra hele Gudbransdalen og et større omland – noe de gjør gjennom å tilby praksis under utdanning, pleie kontakt med studerende gudbrandsdøler og rene stillingsutlysninger. Risikokapital er også en knapp ressurs. Men Tungen har funnet råd:

– SSkal vi få noe til å skje så må vi trå til med risikokapital selv. For Abaris er det blitt en veldig bevisst strategi å investere i enkelte av de lokale kundene våre. Bonusen er at investeringene gir oss flere bein å stå på, og gir oss påfyll og tilgang til masse kompetanse vi ikke sitter på selv.

– Hender det at du tenker at livet som IT-gründer ville vært enklere i Silicon Valley i stedet for en dal fylt av siloer?

– Hadde Abaris vært etablert et annet sted ville sikkert økonomien og antall ansatte vokst raskere. Men her i Gudbrandsdalen er vi en mye større påvirkningskraft og rolle – og ser spennende utviklingsmuligheter innenfor blant annet landbruket som konkurrentene i byene ikke har på radaren.

Abaris_08.jpg

SKÅPPÅ SAMMEN. Kvamværenes kompetanse innen nyskapende IT-teknologi er et eksempel på at Skåppå sitt motto «Den smarte, grønne dalen» er langt mer enn et munnhell.

– Jeg er veldig glad i Skåppå. De er de første vi ringer til når vi har en ny idé. De hjelper oss å navigere i virkemiddelapparatet, og bidrar til å sette oss i kontakt med relevante bedrifter og kompetanse i Gudbrandsdalen som ofte gir gode synergier.

Tungen peker på at en del av tjenestene til Skåppå gis til subsidiert pris – eller gratis om du har startet ny bedrift.

– I sum er Skåppå akkurat den katalysatoren enkeltbedrifter i Gudbrandsdalen trenger for å skape noe sammen som er større enn hver av oss.

Fakta: Abaris Consulting

  • Reetablert med hovedkontor på Kvam i 2008.

  • Utpekt til Gaselle av Dagens Næringsliv etter å ha doblet omsetningen på fire år.

  • Utvikler moderne og innovative IT-løsninger for kunder lokalt, nasjonalt og internasjonalt

  • Medeier i flere regionale oppstartsbedrifter: BeiteSnap, Rubic og Rauma Support.

  • Sju ansatte – og utvider så snart de får tak i kvalifiserte programmerere og IT-utviklere

  • Skåppå har bistått Abaris i et innovasjonsprosjekt, søkeprosesser i virkemiddelapparatet og opprettet kontakt med relevante bedrifter i Gudbrandsdalen.

Skåppå kunnskapspark