Ødhumbla – Et gårdsmeieri i hjertet av Gudbrandsdalen 

I solsteiken med utsikt til mektige fjell så langt øyet ser møter vi Jørn, gründeren av Ødhumbla på sætra hans. Med et stort smil, hawaii-skjorte og sandaler nyter han og familien sommerdagene her med kuflokken like utenfor døra. Her er det godt å være både menneske og ku. 

 

 

Jørn driver gårdsmeieriet Ødhumbla sammen med familien sin, og på gården bor det fire generasjoner. Det lå kanskje i kortene at han skulle bli gårdbruker som odelsgutt, men valget måtte være hans eget. Før han tok over roret har han både studert og hatt ulike jobber, blant annet som rådgiver i Tine der han fikk gode erfaringer han har stor nytte av i dag som både gründer og bonde. 

 ”Man kan ikke drive gård alene, forteller Jørn. Jeg hadde aldri klart dette uten familien min. Når man driver gård, er man helt avhengig av dem rundt seg,” sier han mens han ser på familien som gjør seg klar for dagens utflukt mens vi prater.

 Engasjementet hans for gårdsdriften er smittende. Han deler åpent av prosessen bak sitt eget gårdsmeieri, med kvalitet i fokus. 

 “ Det er jo egentlig ganske utradisjonelt å drive tradisjonelt i dag, men her kan du faktisk få vite navnet på kua du har fått melka di fra,” smiler Jørn. 

 
 
Det er jo egentlig ganske utradisjonelt å drive tradisjonelt i dag, men her kan du faktisk få vite navnet på kua du har fått melka di fra
— Jørn
 

Melk fra Gudbrandsdalen  

Melka fra Ødhumbla er lavpasteurisert og ikke homogenisert. Den behandles skånsomt for å bevare den naturlige smaken og næringsstoffene, og fettinnholdet ligger gjerne på 4–5 %, med et fint fløtelag på toppen. 

“Jeg har flere kunder som forteller at de tåler Ødhumbla, selv om de reagerer på vanlig melk fra butikken, det tar jeg som et tegn på at småskalaproduksjon og god kvalitet fungerer,” sier Jørn.  

 
 

Gardsgründer - vegen til realitet  

 Et godt team på hjemmebane er viktig, men Jørn har også hatt stor nytte av sparringspartnere utenfor gården. Da han meldte seg på etablererkurset i regi av Skåppå i 2021, etterfulgt av Gardsgründer-kurset i 2022, fikk han både et nytt nettverk og verktøyene han trengte for å satse videre. 

 
”Som bonde kan det være ensomt, og for å lykkes med utvikling må man tørre å hente hjelp fra folk som kan andre sider av forretning enn deg selv. Gardsgründer var uvurderlig for meg,”  sier Jørn. 

 “Det beste med Gardsgründer var å møte likesinnede som sto overfor mange av de samme utfordringene som jeg selv hadde. I tillegg fikk jeg utrolig god hjelp av Ingvild og Stein med konkrete tiltak for veien videre,”  supplerer han. 

Ingvild i Skåppå bisto med søknader som resulterte i støtte, og Stein bidro med å bygge en solid forretningsplan ,med fokus på inntektskilder, muligheter og hvordan Ødhumbla kan stå stødig på flere bein. 

 “ Skåppå har vært en verdifull støttespiller hele veien. Det å ha noen som ser helheten, og som kan utfordre deg på hva som faktisk lønner seg, har vært veldig nyttig, “ sier Jørn.  

Etter Gardsgründer ble Ødhumbla tatt opp som næringshageprosjekt i Skåppå, et løft som har gjort konseptet enda tydeligere og mer bærekraftig.

 

Historien om Ødhumbla 

Navnet Ødhumbla er inspirert av Audhumbla, urkua fra norrøn mytologi som ga liv og næring i begynnelsen av verden. Ifølge mytene slikket Audhumbla frem den første guden Bure, fra en saltstein mens hun selv levde på rim og is. Hun symboliserer urkraft, næring og skapelse, akkurat som melka Jørn produserer i Gudbrandsdalen. 

 Men historien til Ødhumbla startet egentlig med ost. Jørn begynte å produsere paneer sammen med en indisk kokk som ble bergtatt av smaken på melka. 
” Han trodde det måtte være bøffelmelk, han hadde aldri smakt så god melk i Norge! Det kunne man bruke for å lage den gode osten som ofte brukes i indisk matlaging,” sier Jørn.


Etter hvert tok Jørn over hele produksjonen og satser nå på det han er aller best på, ren og ekte melk. 

 På gården har Jørn urkyr i tillegg til NRF, en variert flokk som gir melk med særpreg og høy kvalitet. I tillegg til å levere melk til abonnementskunder, kan man kjøpe fersk melk direkte fra gårdsboden. Om vegen videre sier han at han tar en dag av gangen. “Jeg er fornøyd med hvordan ting er nå. Det viktigste er å levere et produkt jeg er stolt av, og samtidig ha en god balanse i livet for både meg selv og familien,” sier han. 

 

Skap din egen suksesshistorie 

Jørns reise med Ødhumbla viser hva som kan skje når lidenskap, hardt arbeid og gode sparringspartnere møtes. Med Skåppå på laget har han fått både verktøy, nettverk og støtte til å utvikle ideen fra en drøm til et bærekraftig konsept, og et produkt han virkelig kan være stolt av. 

 

Har du en idé du vil utvikle videre på gården din? 
Gardsgründer-kurset gir deg kunnskapen, nettverket og støtten du trenger for å skape din egen suksesshistorie. 
Les mer og meld deg på her. 

 

 

Om Gardsgründer 

Gardsgründer er et handlingsrettet kurs for deg som vil skape nye inntektsmuligheter innen landbruk, mat, natur eller opplevelser. Gjennom tre samlinger får du verktøy og veiledning innen forretningsidé, marked, salg, økonomi og prissetting. Kurset kombinerer praktiske øvelser, nettverksbygging og individuell rådgivning, slik at du kan ta konkrete steg mot en mer lønnsom og bærekraftig drift. Deltakerne får også oppfølgingstimer skreddersydd sammen med Skåppå, perfekt for videre utvikling eller søknadshjelp. 

 

Påmeldingsfrist:  25. august. 
Oppstart: oktober 2025 – meld deg på nå, for plassene er begrenset.
 

 

Neste
Neste

Vil du lære mer om hva godt styrearbeid er? Meld deg på Løft Blikket!